När redaktionen på skolboksförlaget Volk & Wissen i Berlin i juli 1989 avslutade arbetet med läroboken i geografi för årskurs 5 gällde allt som stod i den, åtminstone officiellt. En månad senare skulle 600 östtyska medborgare ta chansen att springa över till väst, då järnridån mellan Ungern och Österrike symboliskt öppnades i tre timmar under den s k pan-europeiska picknicken som utannonserats i förväg via flygblad.

Den 2 maj 1989 slog Ungern världen med häpnad när man på eget bevåg började riva ner taggtråden vid gränsen mot Österrike. Knappt två månader senare, och två veckor innan arbetet med geografiboken avslutades, hade utrikesministrarna från de båda länderna gemensamt rivit ett stycke gränsstängsel vid den ungerska staden Sopron för att markera att en ny era inletts. Det var första gången på 28 år som järnridån stod öppen.När den pan-europeiska picknicken inleddes den 19 augusti 1989 var det dock bara sexhundra östtyskar som verkligen infann sig vid gränsen och tog klivet över. Tusentals andra hade slagit läger i Budapest och runt Balatonsjön där de stannade kvar eftersom de inte var säkra på att det skulle vara möjligt att ta sig över. Men det var sant. De ungerska gränsvakterna hade fått order uppifrån om att inte försöka stoppa de som tog sig över gränsen. De fick inte ens bära vapen denna dag. Så sades det åtminstone.

Snart spreds tv-bilder över hela världen på östtyskar, som gråtande av lycka hade kommit in i Österrike och hade svårt att förstå att det verkligen var sant. Nyheterna spreds i rasande fart och stod i bjärt kontrast till den massaker som den kinesiska diktaturen utövat mot demonstranter på Himmelska fridens torg i Peking tidigare under sommaren.

Men de lyckliga östtyskar som tagit sig över gränsen var emellertid inte längre östtyskar när det skedde. De hade fått västtyska pass och kunde med dessa utan större krångel åka ut från Ungern. Det lär ha varit ungerska gränsvakter som tipsat östtyskarna om att det var möjligt att få nya pass genom västtyska diplomater i Ungern. De övriga väntade på att få nya pass och hann inte ta sig över under de tre timmarna gränsen var öppen. Dagarna efter picknicken förstärkte Ungern sin gränspatrullering och för ett tag såg det ut som om järnridån skulle förbli kvar.Men den 11 september skulle Ungern öppna gränsen även för östtyska, och andra östeuropeiska, medborgare. Då började en folkvandring av samma kaliber som den mellan Öst- och Västberlin åren före murens uppförande 1961. Efter ett par månader hade 70 000 personer flytt de vittrande diktaturerna till förmån för friheten i väst.

Likt många andra läroböcker från DDR och de socialistiska broderstaterna så stämde ofta inte det som stod i böckerna överens med verkligheten. Den framgångsrika industrin med sina folkägda företag av olika slag var i själva verket körd i botten och tickande miljöbomber. Det blomstrande lantbruket var det heller inte mycket bevänt med. Man undrar hur lärarna i skolorna runt om i Östtyskland hanterade alla sanningar som kom fram under tiden från det att boken skrevs 1989 tills att den delades ut till eleverna 1990. Senare samma år skulle förlaget tvingas trycka närmare 26 miljoner nya skolböcker där innehållet skrivits om för att spegla den nya verkligheten.

Erich HoneckerStaatsratsvorsitzender der DDR und Generalsekretär des Zentralkomitees der SED, som på bilden ovan hälsar på sin svenske partikamrat Lars Werner, hade när muren föll den 9 november 1989 redan blivit utmanövrerad av marginellt liberalare och marginellt yngre politbyråmedlemmar. Han hamnade sedermera på sovjetiskt militärsjukhus i Moskva innan han slutligen tog sin fru Margot med sig och flydde till Chile där dottern Sonja bodde. Honeckers kommentar till den pan-europeiska picknicken var:

Habsburg verteilte Flugblätter bis weit nach Polen hinein, auf denen die ostdeutschen Urlauber zu einem Picknick eingeladen wurden. Als sie dann zu dem Picknick kamen, gab man ihnen Geschenke, zu essen und Deutsche Mark, dann hat man sie überredet in den Westen zu kommen.

Wikipedias översättning: ”Habsburg delade ut flygblad ända borta i Polen, för att inbjuda östtyska semesterfirare där till en picknick. När de väl kommit till picknicken fick de gåvor, mat och D-mark, varpå de övertalades att komma över till väst.”

Så kan man också se på historien. Den Habsburg som åsyftas är dåvarande europaparlamentarikern Otto von Habsburg, son till Österrikes kejsare Karl I och under ett par år i barndomen på 1910-talet kronprins av Österrike-Ungern. Man kan ju tänka sig att den jämnårige Honecker hade ett horn i sidan till honom. Också.