Östen Warnerbring är ej längre med oss men hans enastående röst glöms inte bort i första taget. Den skånske jazzsångaren upptäcktes på 50-talet och kom under de nästa två decennierna att bli ett välkänt namn på Svensktoppen, där 40 av hans låtar kom att hamna. Det stora genombrottet kom 1965 med En röd blomma till en blond flicka.

Mitt första minne av Östen är från 80-talet, då jag som barn såg honom sjunga Det var länge sen jag plocka några blommor på tv. Han hade en förmåga att ofta få med en humoristisk och varm ton i många av sina sånger, och jag fastnade för hans blomsång helt enkelt för att den var så rolig. Det behövs inte mycket för att roa en nioåring… och när jag söker lite på nätet ser jag att fler upptäckte honom då och reagerade på samma sätt.

En av mina absoluta favoritmelodier med Östen är Som en dröm. Här ser vi honom framföra den i Eurovisionens melodifestival 1967, då han framförde Sveriges bidrag och kom på delad åttondeplats i omröstningen.

Mer sextiotal än så här kan det nästan inte bli. Såväl musiken som rösten är så njutbar att man ryser. Mångsidigheten var ett av hans kännetecken och utöver sin skivkarriär blev han genom åren även känd som musikalartist, programledare och textförfattare. Trots hälsoproblem fortsatte Östen underhålla ända in på 00-talet. I januari 2006 uppträdde han i San Agustin på Gran Canaria men Östen hann bara med att genomföra två föreställningar. Dagen därpå dök han inte upp till en repetition med sin pianist. Han hade avlidit i sömnen på sitt hotellrum och blev 71 år gammal.

Östens minne bevaras på hans hemsida, där man kan ta del av allt han gjort under sina drygt 50 år som underhållare. Tidningen Sydsvenskan skrev 2006 en fin artikel om hans karriär som musikambassadör för Skåne och tolkare av namn såsom Edvard Persson och Fritiof Nilsson Piraten. Här är ett klipp från 1999 då han underhåller Fritiof Nilsson Piraten-sällskapet med både humor och sång:

Spotify finns tre hela album med Warnerbring där man kan ta del av hans storhet. Klicka här så tas du till Spotify och kan lyssna på Östen med rösten. För mig symboliserar han Skåne och inte minst Helsingborg på ett sätt som ingen annan.