Våren 2011 var sagan som kooperativ livsmedelshall all för denna plåtbyggnad från mitten av 1970-talet.

När detta Domus-varuhus invigdes, jag tror det var 1975, så fick västkustorten ett rejält uppsving med sin första stora livsmedelsbutik av stormarknadskaraktär. Den låg i utkanten av, och på infarten till, staden och möjliggjorde därmed att de nybyggda villaområdena kunde handla på nära håll. Dessutom ersatte den ett äldre och mindre Domus-varuhus från 1962 beläget i stadens centrum.

Flaggstängerna minner om fornstora dagar då Domus var en institution i industri-Sverige. Här vajade blåa fanor med vita Möbius-band i den byiga västkustvinden under många år. På den tiden var byggnaden blågrå. Ommålningen till något ljusare kulörer gjordes på 90-talet, då konkurrensen från en nyöppnad större Ica-hall i staden gjort att man tvingades rycka upp sig en aning. Men det räckte inte långt.

Likt mycket annat som drevs av konsumentkooperationen lades inte särskilt stor vikt vid ett presentabelt yttre och efterhand som åren gick blev plåtfasaden allt mer skamfilad. Inuti var det heller inte mycket som tiltalade ögat och ibland undrade man om någon överhuvudtaget brydde sig om sin arbetsplats och de kunder som frekventerade den. Stora vattenpölar på golven från läckande kyldiskar var mer regel än undantag och man fick lära sig att kontrollera bäst före-datum på det man handlade här inne.

Nu har de sista skyltarna plockats ner och vad som ska bli av lokalen vet man inte. När KF lade ner sina Domus-varuhus i allt raskare takt efter murens fall förvandlades denna filial till Prix, ett av alla de olika butiksnamn som Kooperativa Förbundet började använda i slutet av 80-talet och början av 90-talet då allt framstod som ganska förvirrat inom den medlemsägda dagligvaruhandeln.

Då KF fräschade upp sitt ansikte i mitten av 90-talet försvann de karaktäristiska logotyperna skrivna med blockbokstäver med seriffer och ersattes av en modernare stil som redan 2001 kom att bytas ut mot den nuvarande märkningen som dagens kooperation använder för sina butiker Coop Nära, Coop Konsum, Coop Extra och Coop Forum. När skyltarna på denna butik nu plockats ner från fönstren på detta varuhus får 90-talslogotypen se dagens ljus igen, men man kan faktiskt se dessa bokstäver i aktiva butiker än idag. Konsum Värmland använder den fortfarande. Och det lär ju finnas ett par Domus-butiker kvar i Sverige också. Eftersom KF utgörs av lokala föreningar så är det i många fall dessa som avgör om man ska skylta om eller behålla det gamla.

Denna Coop Konsum-butik, f d Prix, f d Domus, stängde i april och ersattes av en nybyggd Coop Extra i närheten. Ännu flera månader efteråt ser det ut som om man bara gått därifrån för dagen och släckt ljuset.

Man ska inte vara elak men skillnaden mellan den övergivenhet som syns på bilderna och sättet på hur det såg ut när butiken var i drift är inte särskilt stor. Den här butiken hängde inte med i utvecklingen och kundkretsen blev allt mindre, förutom på sommaren då gäster från de närbelägna campingplatserna bidrog till omsättningen. Resten av året var medelåldern på kunderna tämligen hög. Även på sommaren fick man fortfarande kolla datummärkningen, särskilt sedan den manuella charkdisken stängdes för några år sedan. Jag har nog aldrig varit i en kooperativ butik som varit lika sunkig som denna.

Parkeringen var inte särskilt fullbelagd under det sista decenniet. Men av dess omfattning förstår man att det en gång fanns behov av såpass många parkeringsplatser.

Tittar man noga så ser man den KF-blå originalkulören på baksidan av skärmen på taket. Vad det än blir av den här plåtbyggnaden förr eller senare så är det en epok som gått i graven. Den här livsmedelsbutiken älskade man att hata och nu är den ersatt av en modern stormarknad med handscanners och självbetjäning. Det är givetvis bra men en del av mig saknar den här gamla tidskapseln. Om inte annat så var det en bra kontrast mot samtidens vinstmaximerande, likriktade och opersonliga Ica Maxi-palats som vräker ut sig överallt.