Längst ut vid en grusväg på landet mellan Frövi och Fellingsbro finns en tidsmaskin där man förs femtiotalet år tillbaka i tiden när man passerar entrén. Nostalgibyn i Hosta är ett trevligt och inbjudande utflyktsmål för alla som vill uppleva, eller återuppleva, kulturhistoria från 50- och 60-talen.

Idén till denna nostalgiska oas kommer från en familj som i flera år brunnit för klassiska bilar och länge samlat prylar från bilismens guldålder. Det hela har resulterat i en by med bland annat en egen bensinstation, café och korvkiosk från 1955.

Till och med besökstoaletten är ett litet museum med detaljer man kan betrakta länge.

Det är inte så väldigt länge sedan man fortfarande kunde stöta på ekiperingsbutiker av denna sort. Jag, som är född på 70-talet, minns det från min barndom.

När det var lag på söndagsstängt förr i tiden löste man det genom att uppföra varuautomater där man kunde köpa det mesta. Jag minns en varm korv-automat i Uddevalla på det tidiga 80-talet, även om den säkert inte varit i tjänst på länge då.

Nostalgibyns höjdpunkt är det trevliga 50-talsfiket där innehavarna säljer egentillverkade smörgåsar tillsammans med kaffe, läsk och andra sötsaker. Allt serverat på tidsenligt porslin och i en miljö som är riktigt välkomnande.

Bredvid fiket finns en minibiograf med tidstypisk foajé.

Sibyllas varmkorv fick sitt namn efter prinsessan Sibylla, som var gift med nuvarande kungens far Gustaf Adolf som omkom i en flygolycka 1947. Nostalgibyns korvkiosk härstammar från 1955 och är fullproppad av spännande detaljer och varumärken som nästan 6o år senare fortfarande finns kvar.

En tidstypisk bensinstation med Nynäs bensin och tillbehör. Nynäsmackarna var en vanlig syn fram till det tidiga 80-talet då stationerna såldes till Svenska Shell i spåren av oljekrisen.

Fläktremmar, olja, lampor och allt annat som kan tänkas behövas för bilar som behöver täta rundsmörjningar och noggrann omvårdnad.

Godkänd av Statens Provningsanstalt 1975.

Telefonkioskerna har försvunnit rasande snabbt från gator och torg de senaste åren. I början av 80-talet fanns det 44 000 telefonkiosker i Sverige. Nu är bara 2 700 kvar eftersom alla har mobiltelefon. Hur många som finns kvar i bruk av denna, 1961 års orange telefonkiosk, är okänt men det är nog extremt få om ens någon.

Denna telefon kan rädda liv! Förstör den inte!

Ett brev betyder så mycket. Men inte längre, för nu skickar man sms eller e-mail i stället. Frimärksautomaterna verkade försvinna över en natt…

 

Jag har länge sett Nostalgibyns annonser i veteranbilstidningar men aldrig haft vägarna förbi. Förrän nu. Oavsett årgång på besökaren känner man sig välkommen och som yngling i sammanhanget var det roande att se äldre generationers reaktioner på alla prylar och skyltar. Det hördes många åh, den kommer jag ihåg! och liknande fraser under tiden jag var där och vad jag förstår så utvecklas innehållet i detta utomhusmuseum konstant av innehavarna som har fyllt sin by med små och stora detaljer på alla ställen. Det är väl värt en utflykt!