Det var revolutionerande och helt nytt då. Jag pratar om SJ:s koncept X 2000 som när det lanserades 1990 enbart bestod av 1 klass-vagnar för affärsresenärer som tack vare tillgång till telefon och telefax ombord kunde arbeta på sina resor mellan Stockholm och Göteborg, den enda sträckan som tågen trafikerade i början. 2 klass på X 2000 blev verklighet först 1996.

Värt att lägga märke till är de för tiden typiska stilistiska greppen i filmen liksom den ackompanjerande musiken. Nu sjunger X 2000 som beteckning på sista versen; när de nya X 55-tågen tas i trafik i höst blir benämningen på dessa SJ 3000 samtidigt som X 2000 blir SJ 2000. På informationsskärmarna lär det ska stå SJ Snabbtåg när detta kommer igång, ett trevligt begrepp som inte hörts på många decennier. Förhoppningsvis får SJ fason på sin verksamhet så småningom också.

X2000-foto på bloggens hemsida av Bengt Mutén; visas med tillstånd via Flickr/CreativeCommons