Det kom en kommentar till min tidigare artikel Därför hade vi ett luftförsvar med länk till en film på samma tema, det vill säga Flygvapnet som vi minns det.

 

Horisont. Flygvapnets Filmdetalj. En informationsfilm om stridsledning Stril 60. Subjektiv lågflygning över vatten utan att planet syns i bild, inklippsbilder från Stadion på löpning, spjut och publik, DNs förstasidesrubrik ”Sverige i krig Atombomber”, korta bilder på folktomt Stadion och folktomma gator… Färg, ljud. 11 min.

Det behöver väl knappast nämnas att filmen är ytterst sevärd. Den lär ha rönt stora framgångar när den presenterades 1965 och fick pris vid den internationella militärfilmfestivalen i Versailles liksom förstapris i Guldklappan, den svenska industrifilmens motsvarighet till Guldbaggen.

Producenten Suecia-Film hade känslan att skapa en suggestiv atmosfär i sina filmer med tidstypisk musik i bakgrunden, något som man exempelvis även gjorde i en reklamfilm för J 35 Draken på 50-talet.

I Horisont spelar förutom Draken även Lansen huvudrollen och det är inte utan att man fäller en tår av saknad när man ser hur väl ombesörjt det var för allas vår säkerhet förr i tiden.

Tack till signaturen A.Nonym för tipset
och signaturen Telekrig på Youtube.