Det blev den sista inspelningen gruppen gjorde tillsammans och den starka känslan av melankoli präglar hela den nästan sex minuter långa The Day Before You Came, en av ABBAs mest underskattade sånger. Singeln gavs ut i oktober 1982.

The Day Before You Came visar än en gång på genialiteten i Björn Ulvaeus och Benny Anderssons kompositioner. Vi får lära känna en kvinna som beskriver sin monotona vardag i ensamhetens grepp med högar av papper som väntar på kontoret, samma utelunch med samma människor, hämtmat framför tv:n på kvällen och läggdags strax efter tio, precis som alla andra dagar i livet. Hon är fånge under de regntunga skyarna.

Hon är inte ens längre säker på vad hon gjort under dagen utan antar att hon gjort som alla andra dagar. Livet går på autopilot ända tills hon möter kärleken på perrongen en grå morgon. Monotonin i livet bryts men vemodet finns otvivelaktigt kvar. Var det bara inbillning, ett spratt av det egna sinnet för att lätta upp depressionen och låsa upp portarna till ensamhetens brutala fängelse?

När X1-tågsättet rullar iväg ligger perrongen öde i det grå morgondiset precis som alla andra dagar och den enda som vet är hon själv. The Day Before You Came är en av ABBA:s absolut bästa sånger.