När suget efter mullret från det svenska tordönet blir stort känns det bra att veta att resurser finns tillhanda. Vi börjar med ett klipp ur spelfilmen Älskar, älskar inte från 1995.

Med volymen höjd kan man nästan återuppleva känslan från storhetstidens flygdagar. När Viggen harklade sig dansade både marken och kroppens innanmäte i takt med råstyrkan i RM 8-motorn.

Sedan några år är synen av flygplan 37 i luften enbart en våt dröm för oss beundrare av Tors obarmhärtiga hammare, men tack vare framsyntheten finns lite smått och gott sparat i arkivet. Exempelvis en informationsskrift om JA 37 Jaktviggen utgiven i skiftet 70/80-tal av Saab-Scania, Volvo Flygmotor, LM Ericsson och SRA Communications – några av svensk försvarsindustris mest namnkunniga företag.

På Youtube finns flera filmklipp av intresse. Här ser vi en JA 37 som demonstrerar kortbanelandning, reversering och start i motsatt riktning. Lägg märke till den på hangarfartygsmanér liknande sättningen. Det är ett robust flygplan som tål mycket hårda tag.

Tyvärr dras behållningen av många klipp på Youtube ner genom att musik, oftast av helt opassande slag, lagts ovanpå filmen. Så har även gjorts med nedanstående filmklipp om sista flygningen med AJS 37 Viggen på F 10 Ängelholm år 2000, men i detta fall är ackompanjemanget inte helt malplacerat.

Det är nämligen ett band bestående av tekniker från stationskompaniet och flygförare från just Johan Röd, den enda Viggen-divisionen på F 10, som framför The Show Must Go On, Queens odödliga brottarhit.

Sedan länge finns inte heller F 10 kvar. Ack ja, det var en gång en härlig tid när Flygvapnet fanns överallt. Det engelska talesättet The show must go on anammades aldrig av rikets ledning.