På 1980-talet var Göteborgs egen charteroperatör Atlas Resor en av de stora drakarna i semesterresebranschen. De stående skämten på flyget ner var referenser från Lasse Åbergs filmepos Sällskapsresan och det var nog självklart att Atlas tog hjälp av honom i sin fyndiga reklamfilm från 1988.

Är det förresten inte Galne Gunnar som sitter bredvid honom vid fönstret?

Det var inte bara reklamfilmerna som hade bättre kvalitet vid den här tiden; alla de stora researrangörerna hade svenska eller nordiska ägare och var inte så likriktade som idag när två europeiska jättekoncerner äger alltsammans.

Apropå ägarskap så införlivades Atlas Resor i den då snabbt växande Fritidsresegruppen 1990, men när kriserna avlöste varandra i början av 90-talet avvecklades Atlas för att återuppväckas igen 1999 med ny inriktning. Det föll inte särskilt väl ut varför namnet så småningom återigen försvann. Fritidsresegruppen själv köptes av brittiska Thomson Travel Group 1998 som i sin tur köptes av tyska TUI år 2000.