Det är allvar nu. Spänningarna mellan maktblocken har ökat och beredskapen är höjd. 

Ordern kommer om att ett fientligt luftvärnsbatteri beläget på en ö skall oskadliggöras. Fyra Tornado GR.1 ur No. IX Squadron görs klara för uppdraget. Åtta sammanbitna män förbereder sig. Radiotystnad skall råda under hela uppdraget. Lufttankning väntar på vägen dit. Alla vill komma oskadda hem igen.

Filmen Tornado är från mitten av 1980-talet och ytterst sevärd.

Den producerades för rekrytering av personal till Royal Air Force och visar en verklighet fjärran från pilotbågar, romantiska solnedgångar och snabba bilar. Filmen är okommenterad och visar vad som kunde vänta det kalla krigets RAF-piloter utan förskönande omskrivningar eller tuff rockmusik. Tornadobesättningarnas krigsuppgift var att anfalla Warszawapaktens markmål med såväl konventionella som nukleära vapen.

Filmen visar självfallet en övning och är inspelad på RAF Honington i Storbritannien. Flygplan och besättningar tillhör No. IX Squadron som bara något år senare skulle ombasera till RAF Brüggen i Västtyskland och även om flygscenerna är inspelade i hemlandet så kunde de lika gärna visa verkligheten som väntade i Centraleuropa. De fientliga flygplan som dyker upp i slutet av uppdraget avslöjar emellertid att så inte är fallet.

tornado

No. IX Squadron sattes upp år 1914 och firar i år således 100-årsjubileum. Förbandet har stor krigserfarenhet och deltog exempelvis 1944 i sänkningen av det tyska slagskeppet Tirpitz. Under det kalla kriget utrustades man med kärnvapenbestyckade Avro Vulcan med fastställda mål i Östeuropa. År 1982 var No. IX Sqn först i världen med att ta Panavia Tornado i tjänst då Vulcan avvecklades. Fyra år senare flyttade förbandet från Honington till Brüggen i Västtyskland och utgjorde där en viktig del av Royal Air Force Germany vars fyra aktiva flygbaser var samlade nära gränsen till Nederländerna. Efter det kalla krigets slut har de brittiska militära styrkorna i Tyskland reducerats avsevärt och det blev just No. IX Sqn som avslutade Royal Air Force-närvaron i landet då man under sommaren 2001 lämnade Brüggen för ny basering på RAF Marham. På senare år har förbandet deltagit i insatser i såväl Irak som Afghanistan med Tornado GR.4 vilken är den aktuella versionen av detta fascinerande flygplan som enligt planeringen skall förbli i tjänst inom RAF fram till år 2019.

— // —