Jag är för närvarande ute i landet och bevistar sevärdheter av särskilt intresse. Mer om detta kommer i en rad inlägg när jag är tillbaka hemma, men jag vill redan nu berätta om en helt nyutkommen bok som jag (givetvis) köpte vid dagens besök på Marinmuseum i Karlskrona: Kriget som aldrig kom – 12 forskare om kalla kriget.

Den presenterades den 26 april och utgör ”bonusmaterial” till Marinmuseums fina utställning Ytspänning – kallt krig i Östersjön 1979-1989. Så här berättar muséet självt om boken:

Tolv berättelser om kalla kriget författade av lika många forskare. Nu kommer boken som följer upp utställningen ”Ytspänning – kallt krig i Östersjön 1979-89”.

Det var kriget som aldrig kom men som hela tiden fanns där under ytan. Närvarande och frånvarande på samma gång. Det handlar om det kalla kriget. En period med globala spänningar, kärnvapenhot och ständig beredskap.

Kriget som aldrig kom är författad av tolv skribenter med olika perspektiv på denna era som nu har blivit historia. Vi får bland annat läsa om den svenska rädslan under 80-talet, kalla krigets heta könsdebatt och hur kalla kriget på senare år har blivit ”coolt”.

En snabb bläddring genom den ser lovande ut och jag lär återkomma till innehållet när jag satt mig ner med den.