När detta skrivs pågår direktsändningen fortfarande på den ryska nyhetskanalen Russia Today. Det är den 9 maj, och 66 år sedan freden i det stora fosterländska kriget kom. Firandet pågår över hela den gamla Sovjetunionen men är som störst i Moskva. Militärparaden med runt 20 000 soldater och hundratals fordon av alla storlekar är den största i Rysslands moderna historia. Bortsett från att flaggorna är annorlunda är atmosfären precis som i gamla dagar och dessutom syns en hel del hammare och skäror bland alla fanor i folkmassorna. Sovjetunionen led de största förlusterna i andra världskriget med ca 27 miljoner döda och man är även för framtiden noggrann med att lidandet ej får glömmas bort av kommande generationer.

Förutom det inledande reportaget ovan kan Russia Todays direktsändning ses i efterhand på deras webbsida; klicka här. Även nyhetsbyrån RIA Novosti har omfattande videomaterial och en fin sammanställning om firandet på Röda Torget.

Anledningen till att man firar den 9 maj i f d Sovjetunionen i stället för den 8 maj som i övriga Europa är att klockan i Moskva hunnit passera midnatt när det slutgiltiga kapitulationsdokumentet skrevs under av tyskarna i Berlin.