Jag nöjeskörde på småvägar i Sörmland häromdagen och var tvungen att stanna till när jag såg något i ena ögonvrån.

Vad konstigt. En överväxt bro med en bom. Den måste ju ha använts till något. Men är det inte något som ser bekant ut bakom all vegetation till vänster i bild?

Ser man på! Ett bergrum på en plats där jag inte förväntade mig att det skulle finnas sådana.

Det ser ut att ha stått oanvänt ganska länge. Men klottret har minsann nått hit, långt ut i busken.

För en stund trodde jag att jag gjort en fantastisk upptäckt, med tanke på att det finns så mycket andra spännande installationer runt Mälaren. Men detta är ingen militär anläggning. Det är ett befolkningsskyddsrum som togs ur drift för drygt 30 år sedan.

Jag befinner mig i Hälleforsnäs och skyddsrummet var ursprungligen planerat för de anställda på det närbelägna bruket utifall kriget kom. Det påstås ska ha haft plats för samtliga boende i den lilla bruksorten, men om det stämmer torde skyddsrummet vara enormt. Befolkningen i Hälleforsnäs uppgår nämligen till närmare 2 000 personer, och under brukets storhetstid lär det ha varit ännu fler. Dessutom var det ett unikum såtillvida att det var det enda skyddsrummet förlagt i berg som låg inom Flens kommun. Bruket i sig har en spännande historia och anlades 1659 för att gjuta kanoner till den svenska krigsmakten.