Under tiden som jag förbereder bilder från tre fantastiska militärhistoriska muséer jag besökt senaste veckan vill jag tipsa om en lika fantastisk bok som jag köpte på ett av dessa muséer.

Det är ett praktverk på 400 sidor med över 1 300 bilder och illustrationer över spåren som totalförsvaret lämnat kvar i Skåne. Det är inte bara bunkrar och logementsbyggnader som beskrivs utan även mobförråd, kristvättmedel, flygbaser, civilförsvar och inte minst tidigare topphemliga dokument om krigsplaneringen vid en invasion av Skåne. Författaren Leif Högberg har tidigare publicerat flera uppskattade militärhistoriska böcker, bl a i serien Militär utflykt, men Spår av ett försvar är den mest omfattande hittills. Det är en bok som kommer att skänka mig åtskilliga trevliga timmar i läsfåtöljen och man kan bara önska och hoppas att det så småningom kommer liknande böcker om andra delar av Sverige. Spår av ett försvar innehåller allt man kan önska för att få en bra överblick om hur väl genomtänkt det svenska totalförsvaret var i sin glans dagar.

Mer info och en provbläddring kan göras på förlaget Fort & Bunkers webbplats – gå till http://www.bunker.nu/?p=161 och ta en allvarlig funderare på om du inte borde beställa den. Den är väl värd priset 365 kronor.

Det blir nog fler upptäcksresor i Skåne framöver…

illustrationen lånad från www.bunker.nu