Vårt sydvästra grannland Danmark är en stor exportnation. Det är inte bara välkänt smör, kvalitetsskor, pedagogiska leksakerfinare hemelektronik och utsökt design som kommer från de rød-hvide utan även musik av ett slag som man omedelbart känner igen som dansk. Gitarrpop och nationalskalden Kim Larsen i all ära, men från Danmark kommer även flera namnkunniga kvinnliga sångerskor som t ex Sanne Salomonsen, Hanne Boel, Anne Linnet och Lis Sørensen.

Lis Sørensen började sin sångkarriär redan på 60-talet och gav ut sitt första soloalbum 1983. Hon blev snabbt en av Danmarks mest populära artister och kom senast ut med skivan For kærlighedens skyld förra året. Låten Du tænder lys, som ovan illustreras av diverse bilder på Lis, var första spåret på skivan Du ka’ få mig til alt från 1995.

Jag fastnade för den tack vare det frimodiga flöjtackompanjemanget som hörs redan från början men som tar fart på allvar längre in i låten med två solon i bästa Björn J:son Lindh-klass. Texten är inte heller så dum: Du tænder lys, du brænder ild / smelter mit hjerte hvis du vil / løfter mig op og ta’r mig med / stjæler min sidste sjælefred / som dag og nat, hund og kat / tit på tværs og på kant / men tænk hvor trist mit liv ku’ bli’ / hvis du en dag forsvandt.

Danmark är mer än bara ett genomfartsland för svenskar på väg till kontinenten. Om man bemödar sig med att se bortom den ensidiga mediarapporteringen och de uttjatade stereotyperna så finner man ett land som är väldigt trivsamt att vara i.