Nygestaltade Flygvapenmuseum har varit öppet i drygt ett år nu och åtnjuter allt större framgångar. Nyligen utsågs man till Årets Museum 2011 och fick dessutom en utmärkelse för bästa utställning 2010. Dessutom har besöksantalet ökat från 50 000 per år till 120 000 per halvår. Kort sagt så är det fullpott för Linköpings största turistmål. Jag gjorde nyligen mitt tredje besök på muséet, mest för att utforska biblioteksbeståndet men också för att fotografera utställningsobjekten. Här är några glimtar.

I nya Flygvapenmuseum finns atmosfär, något som saknades i det gamla muséet. Lokalerna har förvandlats från ett dammigt förrådsmagasin som bara tilltalade de närmast sörjande till ett levande kulturhistoriskt museum för alla. Det är medborgarna som betalat för utrustningen som nu finns på muséet och ska man hårdra det så är det ju var och ens fria rättighet att fortsätta sitta i soffan i vardagsrummet och slötitta på tv som har försvarats.

Under sommaren har Flygvapenmuseums nya katalog publicerats och finns att köpa i museibutiken för blott 50 kr. Den kan även läsas på webben – klicka på bilden ovan eller här så får du en stunds trevlig läsning. Alla utställda objekt finns beskrivna med allmän och specifik historik vilket tyvärr inte inkluderar den TP 85 Caravelle som förvisso tillhör muséet men än så länge står utomhus på Malmens flygfält. Till min stora glädje såg jag den när jag körde runt i trakten men eftersom den befinner sig inne på ett skyddsobjekt blev det inga bilder av den sköna fransyskan den här gången.