En hälsning från Reisebüro der Deutschen Demokratischen Republik på 62-årsdagen av den tyska demokratiska republikens grundande.

Kortet lär vara utgivet 1966 och föreställer rådhuset vid Ernst-Thälmann-Platz i den gamla hansastaden Rostock vid Östersjön. För motorhistorikern är bilden en riktig jackpot och även om jag bara kan känna igen en Wartburg som står närmast kameran och några mycket tidiga Trabant så ser jag också en Volkswagen Typ 1 »Käfer« parkerad i bakgrunden. Står det dessutom inte en Mercedes-Benz 170 (W136) bredvid? Det är förmodligen västtyskar på besök, men i den senares fall finns det ju en liten möjlighet att den överlevt kriget och faktiskt tillhör en DDR-medborgare. Under den östtyska statens tidiga år var det inte så ovanligt att förkrigsmodeller av fabrikat som senare förknippades med Västtyskland fortfarande användes som bruksbilar.

Platsen i Rostock är sig ganska lik nästan 50 år senare men bär sedan 1991 åter sitt ursprungliga namn Neuer Markt. Under DDR-tiden fick torget, likt tusentals andra gator och platser över hela landet, namn efter den i koncentrationslägret Buchenwald mördade KPD-ledaren Ernst Thälmann som kom att bli en av den östtyska statens nationella martyrer i en närmast pervers omfattning. I stadsdelen Prenzlauer Berg i Östberlin anlades till 100-årsdagen av hans födelse 1986 ett nytt bostadsområde för 4 000 invånare med skola, simhall och planetarium. Det fick namnet Ernst-Thälmann-Park och centrumpunkten var den monstruösa bysten av nationalhjälten med knuten hand framför en arbetarfana. Det 14 meter höga monumentet från en annan era utgör fortfarande blickfång längs Greifswalder Straße och är numera ett skyddat minnesmärke men även ett populärt klotterobjekt. Det är sammansatt av 200 gjutna bronsdelar och står på en sockel av granit från Ukrainska SSR; vid tiden för dess tillverkning fick all annan bronsgjutning i DDR vänta eftersom allt som fanns gick åt till att konstruera Thälmannmonumentet. Dess öde efter återföreningen var omdiskuterat, men det blev kvar och invånarna röstade 1997 för att behålla namnet på parken.

Området som Ernst-Thälmann-Park anlades på var fram till det tidiga 80-talet platsen för ett koleldat gasverk. Efter återföreningen upptäcktes att marken och grundvattnet var kraftigt förorenade av bland annat cyanid och tjära vilket gjorde att man på 90-talet fick totalsanera för snabbt galopperande kostnader, vilket även fått göras på otaliga andra områden i östra Tyskland och än idag pågår.

Tack till P.A. Gerhardsson för bidraget från Rostock.