Plötsligt möts man av namnet och den omisskännliga blå jordgloben där man minst anar det; i busskurer, i reklampauser och i dagspress. Pan Am har återuppstått, men bara i televisionens värld.

Dramaserien där Pan American World Airways har huvudrollen hade premiär i USA den 25 september i år och visas i Sverige med början ikväll. Så här beskrivs serien:

The drama series PAN AM transports us to 1963 and the dawn of the Jet Age. As a fast, new luxury airline takes to the skies, the passengers and crew face a voyage whose landscape is shaped by romance, shifting societal values and even international espionage. Head stewardess Maggie (Christina Ricci) mentors rookie flight attendant Laura (Margot Robbie), while first officer Ted (Michael Mosley) turns on the charm. Excitement awaits every traveler on PAN AM.

Pan American var världens främsta och förnämsta flygbolag och dess betydelse för resandet kan ej underskattas; de var inte bara en av Amerikas främsta ambassadörer i världen utan ledde även utvecklingen inom flygbranschen. Faktum är att den välkända jumbojätten Boeing 747 blev verklighet tack vare Pan Ams grundare Juan Trippe, som ville göra flygresor tillgängliga även för vanligt folk och ville ha ett flygplan större än sina flaggskepp Boeing 707.

Serien har hittills visats i tre avsnitt i USA och har fått ett allmänt gott omdöme. Det lär ha gjorts ordentliga efterforskningar för att få alla detaljer rätt och det märks. I serien förekommer det gott om Boeing 707, bolagets flaggskepp från 1958 till 1970, men tyvärr kan man inte återskapa den trevliga 707-hegemonin från 60-talet i våra moderna dagar och har därför byggt upp en naturtrogen kabin i studio, komplett med förstaklass-lounge, och sedan tvingats ta till avancerad 3D-modellering för att åstadkomma scenerna där flygplanen syns från utsidan. Det är ett gott betyg åt modellerarna när de till och med lyckats få till de tidiga turbojet-motorerna på flygplanen rätt.

När Boeing 707 ersatte de långsammare propellerflygplanen innebar det en revolution för flygresandet. Från 1958 halverades nästan restiderna på de längre sträckorna, eller som Pan American World Airways uttryckte det: Trans-Oceanic flights now become short hops. 6 1/2 magic hours to Europe!

Det går att berätta hur mycket som helst om världens genom tiderna främsta flygbolag, men det får vänta. Tills dess rekommenderar jag tv-serien som tar tittarna med på en tidsresa till 1963 och de äventyr som utspelade sig i luften och på marken. Mycket nöje med början på TV 3 kl 21:00 ikväll!