Den förra artikeln om Boeing 747 i SAS-färger uppskattades, så jag har grävt lite mer i mitt digra arkiv och hittade fem trevliga bilder till på det häftigaste som någonsin burit både drake och flaggstripor. Smaklig måltid!

Huge Viking, SAS första Boeing 747, lyfter från Everett 1971. I bakgrunden syns bland annat de enorma hallarna i vilka 747 än idag sätts samman. Idag är lokalerna ännu större.

Magnus Viking kom till flottan 1977 och var flygbolagets första 747 av Combi-modell, vilket bland annat syns på den stora lastluckan på bakkroppen. Vidare var Magnus Viking först med den för tiden nya motorvarianten JT9D-70A som tyvärr kostade mer än den smakade i slutänden.

Från 1984 började 747:orna målas om i SAS’ nya färger och Huge Viking (II) som levererades tre år tidigare blev kvar i flottan ända tills typen togs ur tjänst 1987.

Huge Viking (II) tog över namnet från den första jumbojätten från 1971. Gamla Huge fick från 1981 namnet Bjarne Viking.

Dan Viking var tillsammans med Huge II de två jumboflygplan som syntes mest på långlinjerna i mitten av 80-talet. Båda var registrerade i USA av den orsak att de leasades från den amerikanska banken Wilmington Trust.

Det har gått 25 år sedan sista flygningen med Boeing 747 i SAS (om man inte räknar den korta epoken 1996 då SAS Cargo hyrde in 747-kapacitet). Tiden går för fort ibland.