Det brittiska New Wave-bandet Ultravox drog ner stora applådåskor under 1980-talet och var bara en av många popgrupper som reflekterade över samtiden i sina texter. En av de mest kända Ultravox-låtarna är Dancing with tears in my eyes från 1984.

Texten tar upp den ständigt närvarande rädslan för kärnkraftskatastrofer, något som 1984 låg nära i tiden med härdsmältan i Harrisburg fem år tidigare och som skulle aktualiseras på nytt 1986 med missödet i Tjernobyl. I musikvideon har sångaren Midge Ure huvudrollen och det är honom vi följer när katastroflarmet från det närliggande kärnkraftverket utlöses.

Även om det är just kärnkraftskatastrofer som denna sång handlar om ligger det nära till hands att tänka sig att rädslan för andra typer av nukleära katastrofer också åsyftas. Året då Dancing with tears in my eyes gavs ut, 1984, var som bekant hotet om Mutually Assured Destruction oerhört påtagligt för oss alla.

Dancing with tears in my eyes finns med på skivan Lament som finns på Spotify för kostnadsfri avlyssning.