Med den moderna informationsteknikens intåg i våra liv har vi fått tillgång till material som tidigare var närmast omöjligt att ta del av utan mycken möda och stort besvär. Videosajten YouTubes existens torde vid det här laget vara allmänt känd bland alla och envar som nyttjar webben och då och då kan det löna sig att tråla bland sökord, favoritlistor och automatgenererade titt-tips när man befinner sig på webbplatsen som är gigantisk, för att använda en underdrift.

Det är nämligen lätt att bli överväldigad av alla de miljontals filmklipp som finns där och därmed känna viss trötthet efter att ha vadat runt bland all smörja i jakt på det som förhoppningsvis hägrar i fjärran. I dag är YouTube den tredje mest besökta webbplatsen på hela internet och i runda tal laddas 60 timmar film upp till sajten varje minut dygnet runt. Med dessa siffror i bakhuvudet är det lätt att känna tacksamhet till den person som i april i år lade upp denna knappt fem minuter långa orgie med Viggen på krigsbas någonstans i Sverige, filmat från busken under en övning av okänd art, och givetvis även till den person som tipsade om klippet. Höj volymen, klicka upp filmen till fullskärm och upplev den tid som nu känns så avlägsen att vissa inte ens låtsas om den.

Något årtal för inspelningen anges ej, men med tanke på att vi ser starter och landningar med AJS 37 ur F 15 i Söderhamn och JA 37 ur F 16 i Uppsala rör det sig förmodligen om första halvan av 90-talet. Ej heller anges vilken bas det rör sig om; omgivningarna skvallrar emellertid om att vi sannolikt befinner oss i norra halvan av landet.

Som bekant har vi år 2013 inte särskilt många aktiva krigsflygbaser kvar i vårt land. Hagshult i Småland är en av de få som fortfarande används för övningar och annan verksamhet.

Trots att två decenniers skrämmande politisk ansvarslöshet decimerat vårt militära försvar och i praktiken avvecklat totalförsvarstanken så är det ändå ett gott tecken för mänskligheten att vi inte längre har behov av ett fullt så stort försvar som förr i tiden. Däremot kanske man kan önska sig lite mer förnuft när man fattar beslut i landet lagom. Sverige är dock inte alls landet lagom utan ett extremernas land där svart eller vitt är de enda alternativen som tycks finnas. Begrepp som den tredje vägen och den verkliga innebörden av lagom skulle behöva tas till heders i fosterlandet igen. Det är värt att försvara.