miniatyr_feat

Så var tiden inne för en av årets höjdpunkter för alla med intresse för modellbygge. Skytteholmsskolan i Solna stod helgen den 5-6 april värd för IPMS Stockholms tävlingsarrangemang Modellexpo 08–Open och som vanligt var det en inspirerande fest för ögonen och en dyr erfarenhet för plånboken, då de flesta namnkunniga handlare inom gebitet finns på plats för att erbjuda modellbyggaren det senaste inom hobbyn.

Låt oss ta en titt på några favoritobjekt från 2014 års Modellexpo.

DSC_0599

En av årets absoluta höjdpunkter var den mycket imponerande modellen av slagskeppet USS Missouri som i skala 1/200 mäter hela 135 cm i längd. Byggets gång dokumenterades på IPMS Stockholms forum.

Detaljeringsgraden är enorm.

Svenska ubåtar förekommer sällan i modell då det inte finns några lättillgängliga byggsatser av dem. HMS Gotland kan man dock återskapa i skala 1/350.

Fartygsbygge inbjuder till extra detaljering som kan beundras länge. Notera detaljerna på denna lilla modell av den tyska ubåten typ IX.

Intill fanns en mycket välgjord tysk ubåt av den välkända typ VIIc i skala 1/72. Längd 93 cm.

Även denna modell bjöd på en oerhört fin detaljering.

Det fnissades något kring denna modellscen. En container tillhörande den amerikanska armén har kommit fel… det var ammunition beställd.

Det som imponerade mest i år var denna scen i skala 1/72 föreställande en underrättelsepluton S 37 grupperad på del av BAKOM vid Kjulabasen utanför Eskilstuna.

Modellerna får liv med människor och materiel. Alla detaljer är noggrant utplacerade.

För ett kort ögonblick känns det som om man är där.

Det är scener som dessa som berättar historien. Tredimensionella konstverk som kan betraktas ur alla vinklar. Mycket väl utfört arbete.

Det har blivit tid att lämna tangentbordet och ge sig ut i verkligheten. Tack för titten – bildsvep från tidigare års modellutställningar hittar du i artiklarna Årets miniatyrfest (2013) och Plast är modellen (2012). Limma lugnt!