Legendariska bil- och flygmuséet Svedinos i Halland kunde i år fira sitt 52-årsjubileum och bjuder på en historielektion med fler dimensioner än vanligt. Förutom att här finns en av Europas största samlingar med flygplan och bilar ger ett besök hos Svedinos även en inblick i hur ett tekniskt museum kan utvecklas under fem decennier.
Svedinos Bil- & Flygmuseum finns i byn Ugglarp, mellan Falkenberg och Halmstad, och har sedan invigningen i juni 1961 byggts ut ett flertal gånger. I dag finns här drygt 140 bilar, 30 flygplan och en hel del andra maskiner och bruksföremål ur vår historia. Initiativet togs av trollkarlen och samlaren Lennart Svedfelt, vars artistnamn Svedino gav namn åt muséet som vid sitt öppnande var Skandinaviens första i sitt slag. Genom att rädda mängder av äldre bilar undan skrotning i en tid då allt gammalt skulle bort till förmån för den nya erans moderna tekniska vidunder, skapade Svedino en samling som idag är känd över hela världen.
Muséets fordonspark sträcker sig över nästan 100 år. Äldsta bilen är från 1898 och är man intresserad av motorhistoria mellan åren 1920 och 1960 finns ett hundratal objekt i varierande skick att studera.
Berättelserna är många bakom dessa fantastiska tidskapslar, fjärran allt vad E85 och krockzoner heter.
Flygplansamlingarna utgör en unik kombination av gammalt och äldre. Svedinos Thulin A, en svenskbyggd och modifierad Blériot XI, från 1918 fyller snart 100.
Det är trångt men gemytligt i lokalerna och man kommer föremålen nära. Mången flygförare körde till flottiljen i familjens Amazon.
Även om skicket på de bevarade flygmaskinerna varierar, så är det en kulturgärning av stora mått som Lennart Svedfelt åstadkommit. Efter Svedinos frånfälle på 90-talet tog änkan tillsammans sonen Björn, tidigare Drakenförare, vid och för arvet vidare.
På Svedinos finner vi även en riktig raritet ur den svenska flyg- och industrihistorien: här tronar sedan länge det första tillverkade exemplaret av Saab 35 Draken i prototyputförande från 1955. Flygplanet beundrades av en hel värld med sitt futuristiska utseende och är än i dag en favorit för många.
I muséets senaste tillbyggnad, den stora och efterlängtade flygplanhallen, kan man betrakta ett fullskalediorama av en händelse som ägde rum i Skåne några dagar efter Hitlers självmord 1945. I en Junkers Ju 52 flydde två bröder med familj undan de ryska anfallstrupperna och nödlandade i Bonarpshed den 2 maj 1945. Flygplanet skrotades 1950 men händelsen har nu återskapats med en annan flygplanindivid målad som originalet.
Hallen är redan fullt möblerad med intressanta flygetyg ur tidens annaler. Man kan exempelvis bekanta sig med en spektakulärt målad Saab 105XT från 1964; SE-XBZ visades upp vid flera tillfällen vid flygutställningen vid Farnborough under 60- och 70-talen och lär ha buklandat vid 1972 års evenemang. Den färgglada svenska skruden tillkom inför Farnborough 1976.
Numera står den tidigare så hemliga signalspanaren TP 52 Canberra nr 52001 under tak efter många år utomhus, tillsammans med några av det kalla krigets mest namnkunniga flygplan såsom Draken och Starfighter.
Även Svedinos har en Viggen i sina samlingar. Här kan man även studera hur instrumentpanelen utvecklades efterhand som tiden gick.
Det pågår ständigt restaureringar och arbete på flera av flygplanen i hallen, och förhoppningsvis dröjer det inte alltför länge innan turen är kommen till denna vandaliserade MiG-21SMT (FISHBED-K), som tidigare stått uppställd utanför ÖoB i Löddeköpinge. Tillsammans med J 35 Draken och F-104 Starfighter får Svedinos därmed en triad som få andra muséer kan visa upp på samma plats.
Bilderna du just sett visar blott en bråkdel av allt som finns att se i Ugglarp. Gör ett besök och dröm dig bort till en annan värld för några timmar eller en hel dag – tiden går fort när man går runt och känner ljuvliga dofter och ser vacker plåt. Muséet har även ett trevligt sortiment av litteratur, filmer och plastbyggsatser som torde intressera var och en som lockas av flyg- och motorhistoria. Svedinos Bil- & Flygmuseum är väl värt en omväg.
Se 20 bilder till från Svedinos i bildgalleriet nedan!