Apropå Viggen så kan jag passa på att visa några bilder från Teknikland, f d Jämtlands Flyg- och Lottamuseum, beläget vid flygfältet Optand en knapp mil öster om Östersund. Jag var där en sommardag år 2010 och blev positivt överraskad av den omsorg man lagt ner på utställningarna och skapandet av rätt atmosfär. Teknikland ingår i nätverket SFHM, Statens Försvarshistoriska Muséer, och ägnar bland annat en hel hall enbart åt Viggen med minst ett exemplar av varje version. Vidare har man samlat alla utställningar kring garnisonen i Östersund – A 4, I 5 och F 4 förbandsmuséer – och skapat ett försvars- och motorhistoriskt museum med stor bredd.

Här följer 23 bilder som visar mina favoritobjekt på Teknikland. Det finns mycket mer att se på plats.

Bildtext syns när du förstorar respektive bild genom att klicka på den.


På senare tid har Teknikland hamnat i trångmål på grund av byråkratiska reglementen och hotas av konkurs. Låt oss hoppas att problemen löses så att sommarsäsongen år 2012 inte blir den sista. I vilket fall som helst rekommenderar jag starkt ett besök på Optand när vintern är över och muséet öppnar för året, både för den fantastiska utställningens skull men även för de vackra jämtländska omgivningarna.